Sitenin solunda giydirme reklamı denemesidir
Sitenin sağında bir giydirme reklam
Yusuf Sadık
Köşe Yazarı
Yusuf Sadık
 

Köye Döndüm Ama Ne Yaptım?

Yusuf Sadık Bir zamanlar gözümüzün önünde, çantası elinde nice genç gitti bu şehirden... Okudu, meslek sahibi oldu, bir yerlere geldi. Aradan yıllar geçti, saçlara aklar düştü; şimdi “köye döndüm” diyerek içini rahatlatmaya çalışan bir nesil var. Döndüler, ama nereye? Köyüne dönen ama hâlâ yumurtasını şehir pazarından alan, tarlasına bir çapa bile vurmayan, köy kahvesinde “bu köyde bir şey olmaz” diye oturan emekli, gerçekten köye mi döndü; yoksa kendine mi küstü? Ben bir eğitimci olarak, emekliliği "köşeye çekilmek" değil, "başka bir cephede görev almak" olarak görenlerdenim. Çünkü biliyorum ki; her emeklinin içinde hâlâ işe yarar bir cevher vardır. O cevher, harekete geçirilmediği sürece sadece çürür. Oysa neler yapılmaz ki… Köy Bilgelik Atölyeleri Köye dönen emekli öğretmen, sağlıkçı, marangoz, teknisyen... Her biri kendi maharetini köy konağında veya okulda bir günlüğüne anlatamaz mı? Çocuklara okuma sevgisi aşılayamaz mı? Gençlere yön veremez mi? 40 Tavuk 40 Fide Projesi Köye dönen her emekliye 40 fide, 40 tavuk verilsin. Kendisi üretsin, torununa kendi yumurtasını versin. Pazar tezgâhına küçük bir katkı yapsın. Üretmeyen emekli, hayatla olan bağını da zayıflatır. Toruna Masal, Komşuya Hikâye Köy kahvesinin bir köşesi, çocuklara ve gençlere anlatı alanı olsun. Eski zaman masalları, yaşanmış köy hikâyeleri, nasihatler anlatılsın. Hem dertler dökülsün, hem kültür aktarılsın. Emekli Tarım Rehberliği Eskilerin bildiği toprağın dili, mevsimin dengesi, fidelerin huyu kolay unutulmaz. Genç üreticilere bilgi vererek köy tarımı yeniden canlanabilir. Emekli çiftçiye sadece geçmişi değil, geleceği sormak gerekir. Köye dönmek yetmez; köye ruh vermek, değer katmak gerekir. Köylü olmak, köyde doğmakla değil; köy için yaşamaktır. O yüzden ben soruyorum: Sen köye döndün de… neye döndün? Bu yazı, emeklilikte bile üretimden, eğitimden, toplumdan kopmayanlar için bir çağrıdır. Bazen sadece bir fideyle başlar değişim. Bazen bir hikâyeyle...   Yusuf Sadık; emekli öğretmen, köşe yazarı, halkın çocukları için bir ömür eğitimle mücadele etmiş bir Cumhuriyet neferidir.
Ekleme Tarihi: 26 June 2025 - Thursday

Köye Döndüm Ama Ne Yaptım?

Yusuf Sadık

Bir zamanlar gözümüzün önünde, çantası elinde nice genç gitti bu şehirden... Okudu, meslek sahibi oldu, bir yerlere geldi. Aradan yıllar geçti, saçlara aklar düştü; şimdi “köye döndüm” diyerek içini rahatlatmaya çalışan bir nesil var. Döndüler, ama nereye?

Köyüne dönen ama hâlâ yumurtasını şehir pazarından alan, tarlasına bir çapa bile vurmayan, köy kahvesinde “bu köyde bir şey olmaz” diye oturan emekli, gerçekten köye mi döndü; yoksa kendine mi küstü?

Ben bir eğitimci olarak, emekliliği "köşeye çekilmek" değil, "başka bir cephede görev almak" olarak görenlerdenim. Çünkü biliyorum ki; her emeklinin içinde hâlâ işe yarar bir cevher vardır. O cevher, harekete geçirilmediği sürece sadece çürür. Oysa neler yapılmaz ki…

Köy Bilgelik Atölyeleri

Köye dönen emekli öğretmen, sağlıkçı, marangoz, teknisyen... Her biri kendi maharetini köy konağında veya okulda bir günlüğüne anlatamaz mı? Çocuklara okuma sevgisi aşılayamaz mı? Gençlere yön veremez mi?

40 Tavuk 40 Fide Projesi

Köye dönen her emekliye 40 fide, 40 tavuk verilsin. Kendisi üretsin, torununa kendi yumurtasını versin. Pazar tezgâhına küçük bir katkı yapsın. Üretmeyen emekli, hayatla olan bağını da zayıflatır.

Toruna Masal, Komşuya Hikâye

Köy kahvesinin bir köşesi, çocuklara ve gençlere anlatı alanı olsun. Eski zaman masalları, yaşanmış köy hikâyeleri, nasihatler anlatılsın. Hem dertler dökülsün, hem kültür aktarılsın.

Emekli Tarım Rehberliği

Eskilerin bildiği toprağın dili, mevsimin dengesi, fidelerin huyu kolay unutulmaz. Genç üreticilere bilgi vererek köy tarımı yeniden canlanabilir. Emekli çiftçiye sadece geçmişi değil, geleceği sormak gerekir.

Köye dönmek yetmez; köye ruh vermek, değer katmak gerekir. Köylü olmak, köyde doğmakla değil; köy için yaşamaktır.

O yüzden ben soruyorum: Sen köye döndün de… neye döndün?

Bu yazı, emeklilikte bile üretimden, eğitimden, toplumdan kopmayanlar için bir çağrıdır. Bazen sadece bir fideyle başlar değişim. Bazen bir hikâyeyle...

 

Yusuf Sadık; emekli öğretmen, köşe yazarı, halkın çocukları için bir ömür eğitimle mücadele etmiş bir Cumhuriyet neferidir.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve siranhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.