Sitenin solunda giydirme reklamı denemesidir
Sitenin sağında bir giydirme reklam

Kale’den Ramazan’da doğru beslenme önerileri

GÜMÜŞHANE 12.03.2024 - 12:50, Güncelleme: 12.03.2024 - 12:55 4746+ kez okundu.
 

Kale’den Ramazan’da doğru beslenme önerileri

Gümüşhane İl Sağlık Müdürlüğü Diyetisyeni Esra Kale, Ramazan ayında yeterli ve dengeli beslenmenin sürdürülebilmesi için sahur öğününün atlanmaması gerektiğini söyledi.
Ramazan ayında beslenme hakkında bilgi veren Diyetisyen Kara, sahur yapılmamasının ortalama 20 saat açlık demek olduğunu belirterek bu durumun da açlık kan şekerinin daha erken saatlerde düşmesine yol açacağından günün daha verimsiz geçmesine, yorgun ve halsiz hissetme, soluk ten, terleme, titreme gibi durumlar yaşanmasına sebep olabileceğini belirtti. “Sahurda lif oranı yüksek besinler tüketilmelidir” Mutlaka suretle sahura kalkılması gerektiğinin altını çizen Kara, sahurda doğru beslenmenin nasıl olması gerektiğini şöyle cevaplandırdı: “Gece metabolizma hızı düştüğü için yemeklerin yağa dönüşme hızı artar dolayısıyla kilo alma riski de artar. Bu sebeple sahurda ağır, tuzlu ve yağlı yemekler tercih edilmemelidir. Gün içerisinde aşırı acıkma problemi olanlarda midenin boşalma süresini uzatarak acıkmayı geciktiren, doygunluk hissi sağlayan lif oranı yüksek besinler tüketilmelidir. Beyaz ekmek yerine tam tahıllı ekmekler, zeytinyağlı sebze yemekleri tercih edilebilir. Protein kalitesi en yüksek besin yumurtadır, proteinleri %100 oranında vücutta kullanıldığı bilinmektedir. Bu sebeple sahurda mutlaka yumurta tüketilmesine özen gösterilmelidir. Süt, yoğurt, kefir, taze sıkılmış meyve suları, yumurta, zeytin, peynir, tam tahıllı ekmeklerden oluşan hafif bir kahvaltı tercih edilebilir. Çorba, zeytinyağlı yemek, yoğurt, tam tahıllı ekmeklerden oluşan hafif bir öğün de tercih edilebilir.” “İftarda yapılan en büyük yanlışlardan birisi çok kısa sürede çok miktarda besin tüketmek” Ramazan ayında dikkat edilmesi gereken diğer bir hususun da iftar yemekleri olduğunu dile getiren Kale, iftarda yapılan en büyük yanlışlardan birisinin çok kısa sürede çok miktarda besin tüketmek olduğunu belirterek, “Beyin doyma emrini ancak 15-20 dakika sonra verir. Bu sürede yenilen fazla miktarda besin, sağlığımız için risk oluşturmakla birlikte kilo almamıza sebep olabilir. Ayrıca uzun süreli açlıktan sonra kan şekerini hızlı yükselten besinler tüketildiğinde iftardan sonra uyku haline, yorgun hissetmeye neden olmaktadır. İftara çorba ile başlayıp 10-15 dakika sonra az yağlı et yemeği, sebze yemeği, salatayla devam edebilirsiniz” diye konuştu.  
Gümüşhane İl Sağlık Müdürlüğü Diyetisyeni Esra Kale, Ramazan ayında yeterli ve dengeli beslenmenin sürdürülebilmesi için sahur öğününün atlanmaması gerektiğini söyledi.

Ramazan ayında beslenme hakkında bilgi veren Diyetisyen Kara, sahur yapılmamasının ortalama 20 saat açlık demek olduğunu belirterek bu durumun da açlık kan şekerinin daha erken saatlerde düşmesine yol açacağından günün daha verimsiz geçmesine, yorgun ve halsiz hissetme, soluk ten, terleme, titreme gibi durumlar yaşanmasına sebep olabileceğini belirtti.

“Sahurda lif oranı yüksek besinler tüketilmelidir”

Mutlaka suretle sahura kalkılması gerektiğinin altını çizen Kara, sahurda doğru beslenmenin nasıl olması gerektiğini şöyle cevaplandırdı: “Gece metabolizma hızı düştüğü için yemeklerin yağa dönüşme hızı artar dolayısıyla kilo alma riski de artar. Bu sebeple sahurda ağır, tuzlu ve yağlı yemekler tercih edilmemelidir. Gün içerisinde aşırı acıkma problemi olanlarda midenin boşalma süresini uzatarak acıkmayı geciktiren, doygunluk hissi sağlayan lif oranı yüksek besinler tüketilmelidir. Beyaz ekmek yerine tam tahıllı ekmekler, zeytinyağlı sebze yemekleri tercih edilebilir. Protein kalitesi en yüksek besin yumurtadır, proteinleri %100 oranında vücutta kullanıldığı bilinmektedir. Bu sebeple sahurda mutlaka yumurta tüketilmesine özen gösterilmelidir. Süt, yoğurt, kefir, taze sıkılmış meyve suları, yumurta, zeytin, peynir, tam tahıllı ekmeklerden oluşan hafif bir kahvaltı tercih edilebilir. Çorba, zeytinyağlı yemek, yoğurt, tam tahıllı ekmeklerden oluşan hafif bir öğün de tercih edilebilir.”

“İftarda yapılan en büyük yanlışlardan birisi çok kısa sürede çok miktarda besin tüketmek”

Ramazan ayında dikkat edilmesi gereken diğer bir hususun da iftar yemekleri olduğunu dile getiren Kale, iftarda yapılan en büyük yanlışlardan birisinin çok kısa sürede çok miktarda besin tüketmek olduğunu belirterek, “Beyin doyma emrini ancak 15-20 dakika sonra verir. Bu sürede yenilen fazla miktarda besin, sağlığımız için risk oluşturmakla birlikte kilo almamıza sebep olabilir. Ayrıca uzun süreli açlıktan sonra kan şekerini hızlı yükselten besinler tüketildiğinde iftardan sonra uyku haline, yorgun hissetmeye neden olmaktadır. İftara çorba ile başlayıp 10-15 dakika sonra az yağlı et yemeği, sebze yemeği, salatayla devam edebilirsiniz” diye konuştu.

 

Gümüşhane HABERİ

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve siranhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.